Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Från rymden till KTH: Marcus Wandt berättar om sin resa

Raquel Frescia - Authorosqledaren@ths.kth.se

Axiom Space - Photographerosqledaren@ths.kth.se

Den 19 februari besökte Marcus Wandt, den tredje svensken i rymden, KTH för att dela med sig av sina insikter och erfarenheter från sitt 22 dagar långa rymduppdrag, Axiom Mission 3, också känd som Muninn.

ESA-astronauten Marcus Wandt återvände till jorden den 9 februari efter att han deltagit som uppdragsspecialist i Muninn-uppdraget ombord på den internationella rymdstationen (ISS) tillsammans med sina Axiom Mission 3 (Ax-3) besättningskamrater, uppdragsspecialisten Alper Gezeravcı, befälhavare Michael López-Alegría och piloten Walter Villadei från Axiom Space. Avslutningen på denna 20-dagars rymdsatsning präglades av den autonoma avdockningen av rymdfarkosten SpaceX Dragon den 7 februari, uppskjuten av SpaceX Falcon 9-raketen den 18 januari, för att placera ut sina fallskärmar för vattenlandning utanför Floridas kust 47 timmar senare. Inom 24 timmar var Marcus tillbaka på jordens mark och anlände snart till Köln, Tyskland, där han påbörjade en rad kritiska aktiviteter efter uppdraget.

Marcus agenda efter uppdraget utvärderade och mildrade effekterna av långvarig exponering för mikrogravitation i hans kropp. Detta inkluderade detaljerade medicinska kontroller med fokus på muskelmassa, bentäthet och kardiovaskulär hälsa, som är kända för att påverkas av mikrogravitationsmiljön i rymden. Efter dessa inledande bedömningar engagerade Marcus sig i vetenskapliga utvärderingar och ett strukturerat omanpassningsprogram vid ESA:s European Astronaut Center (EAC) och :envihab-anläggningen vid German Aerospace Center (DLR). Detta program utformades för att underlätta astronauternas anpassning till jordens gravitation, med fokus på att förbättra deras balans, styrka och koordination.

Slutet av Marcus återvändande aktiviteter lyftes fram av hans besök i Sverige, där han välkomnades varmt. Den 19 februari, tillsammans med den svenske astronauten Christer Fuglesang, föreläste han på KTH och delade med sig av insikter och erfarenheter från sitt rymduppdrag till en fullsatt föreläsningssal.

Axiom Mission 3, Muninn

Uppdragets officiella namn är Axiom Mission 3 (Ax-3), men på dess märke står Muninn. Muninn har fått sitt namn från en av Odins två korp-medhjälpare i nordisk mytologi. Den andra korpen är Huginn, som delar namnet med Andreas Mogensens rymdstationsuppdrag. Och detta är bara en av många roliga fakta om Muninn.

Särskilt anmärkningsvärd var uppdragets ekonomiska bakgrund, där Sveriges investering för Marcus ”biljett” kostade 400-450 miljoner kronor. Denna finansiering, ett samarbete mellan regeringen, Rymdbolaget (SSC), företag och Försvarsmakten, understryker Sveriges breda stöd för rymdprojekt. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, kommenterade summan: ”Det låter som mycket pengar, och det är mycket pengar, men jämfört med vad vi får ut av det tycker jag att det är värt det.”

Marcus stöttade nästan 20 europeiska experiment under sitt uppdrag, han drev robotar på jorden och stödde forskningsprojekt som Orbital Architecture, ledd av KTH. Projektet utforskar effekterna av långvarig vistelse i miljöer med begränsade utrymmen på människors fysiska och mentala hälsa. Forskarna Michail Magkos och Mikael Forsman kommer att analysera data från Marcus uppdrag, med fokus på hans stressnivåer, kognitiv prestation, hjärtaktivitet och rörelsemönster. Dessa data kan också hjälpa oss att förstå hur arkitektonisk design kan lindra stress och förbättra kognitiva funktioner för astronauter. Men implikationerna sträcker sig bortom rymdresor, och erbjuder insikter som är tillämpliga på ubåtar, arktiska forskningsstationer och mer. Forskningen syftar också till att öka inklusiviteten i rymdutforskning, vägleda oss att designa mer tillmötesgående utrymmen och säkerställa att ett större antal individer kan delta i framtida uppdrag.

Marcus Wandts bakgrund

Strax efter gymnasiet 1999 tog Marcus rollen som patrullledare och luftburen ranger hos Fallskärmsjägarskolan. År 2000 började Marcus på Chalmers tekniska högskola och tog sin masterexamen i elektroteknik 2007. Han började på Militärhögskolan Karlberg 2003 och tog officersexamen 2005. 2004 till 2006 genomförde han grund- och stridsutbildning i Krigsflygskolan.

Marcus gick på US Navy Test Pilot School från 2013 till 2014, och tog examen som experimentell testpilot i toppen av sin klass. Senare tog han på sig rollerna som skvadron och vingbefälhavare och flög med Flygvapnets operationschefskola. I dag är han överstelöjtnant i Flygvapnet.

2022 valdes Marcus ut som medlem i ESA:s astronautreservat och gick med i European Astronaut Corps 2023 som ESA-projektastronaut för Muninn-uppdraget. I år blev han den femte ESA-astronauten att flyga på en rymdfarkost Dragon och den tredje svenska medborgaren som skjuts upp i rymden genom sitt första rymduppdrag, Muninn.

Publicerad: 2024-02-20

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.